Vad är CrossFit?

Se vår film om att träna CrossFit hos oss
(producerad av Carlskoga Television)

CrossFit är den vanligaste träningsformen hos oss. Men vi har också en hel del andra pass.
Se vårt passutbud för att få reda på vilka träningsformer och pass vi erbjuder.

CrossFit är ett styrke och konditionsprogram byggt på ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet

Människans värld är full av rörelser. Vi utför rörelser som stå, sitta, kasta, lyfta, putta, dra, klättra och springa helt naturligt. Vi har gjort detta sedan urminnes tider. De är en del av vår design.

Det är dessa naturliga rörelser som ligger till grund för övningarna som inkluderas i CrossFit-träningspass.

Träningen är väldigt effektiv och rolig! En central del av CrossFit är att övningarna utförs mot klockan. Antingen ett givet antal övningar så snabbt som möjligt. Eller en given tid under vilken du skall utföra så många rundor du kan av ett visst antal övningar. Detta gör att du hela tiden kan se framsteg och tävla med dig själv eller en kompis. Du får svart på vitt varje pass hur du utvecklas! Det är sällan ett pass är längre än 30min.

Variationen i övningarna är central. Passen varieras med tid och olika övningar: tunga lyft, lätta lyft, kroppsviktsövningar, många eller få antal repetitioner, löpning, rodd, hopp, simning m.m.

Men jag är för ung/gammal/otränad för CrossFit

– Nej då! CrossFit är gjort för att kunna anpassas till alla nivåer av fysisk färdighet. Rörelserna och passen kan modifieras så att det passar alla. Det går heller inte att ”träna något annat” för att komma i form nog för CrossFit. Då missar man hela poängen med att CrossFit är gjort för att bygga den bästa grunden för din fysik.

Men det ser så komplicerat ut

– Ja, en del övningar är tekniskt svåra att utföra och tar tid att lära sig. Men som med allt så får man oftast ut vad man stoppar in. Alltså om du lägger tid på att lära dig tekniken så får du ut så mycket mer i form av balans, koordination, flexibilitet, smidighet, styrka, kraft. Du lär dig att använda din kropp som den var tänkt att användas. Det är också otroligt kul och motiverande att känna att man bemästrat en teknik efter mycket slit. Det är t.ex. inte många i dag som kan göra korrekta frivändningar eller knäböj!

Ordlista – vanligaste orden och begreppen

Squat – Knäböj

Front squat – knäböj med stången framför huvudet

Deadlift – marklyft

Press – axelpress

Clean – frivändning

Snatch – ryck

Pull-up – räckhäv, uppdragning i stång

Push-up – armhävning

CrossFit – Fitness i världsklass med 100 ord

Ät kött och grönsaker, nötter och frön, en del frukt, lite stärkelse och inget socker. Håll intaget på en nivå som stödjer träningen men inte kroppsfett. Träna de huvudsakliga lyften: marklyft, frivändningar, knäböj, pressar, stöt och ryck. Lär dig gymnastikens grunder; pull-ups, dips, repklättring, armhävningar, sit-ups, pressar till handstående, piruetter, volter, split och olika positioner. Cykla, spring, simma och ro hårt och snabbt. Blanda dessa element fem till sex dagar i veckan i så många kombinationer och mönster som kreativiteten tillåter. Rutin är fienden. Håll träningspassen korta och intensiva. Lär dig och utöva nya sporter regelbundet.

Utbildning i lyftteknik

Om du ska träna regelbundet hos oss vill vi att du går vår utbildning i grundläggande lyftteknik (introduktionskursen). Det vill vi av säkerhetsskäl, ingen blir glad om man lyfter fel och skadar sig. Det vill vi undvika.

Om du har ett aktivt månadskort kostar kursen 1000 kronor, annars kostar den 1650 kronor för dig som inte är medlem hos oss.

Detta ingår i introduktionsutbildningen:

  • två utbildningstillfällen à tre timmar
  • fyra träningstillfällen (i ordninarie passutbud)

Utbildningen fokuserar på säkra lyft med skivstång och teknik för att kunna utföra de övningar och rörelser vi använder oss av i träningen.

Vi kommer att ha en bokningslista liggande i boxen med bestämda datum.

Nolltolerans mot dopning

Vi har nolltolerans mot dopning. Om det finns misstanke om användning av dopingpreparat kommer åtgärder att vidtas.

});